Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Fiskarna på havet
- utan bubblor

Arbete i historisk tid

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Fiskarna på havet
- utan bubblor

I ett mail till Redaktionen 2012-11-10 skrev Jörgen Johansson ungefär att:

Hej!
Jag såg en hyllningsfilm på VK gjord av Pontus Varg.  Jag har nu varit inne på hemsidan men hittar inte ett par av bilderna jag söker. Dom bilder jag skulle vilja se är ca 2.10 minuter in i filmen och föreställer några fiskare. Utifrån vad jag hinner se så verkar i alla fall en av bilderna vara från Antrevet. Vore tacksam för länk till bilderna...

Anledningen att jag är så intresserad är att vi har en fiskestuga där ute som uppfördes av min farfarsfar.

Detta resulterade i ett svar från Becken-Webbens Redaktör, Lena Lindholm.

Hej Jörgen!
Roligt att Du hittat Pontus Vargs film och vår hemsida! Alla bilder kommer inte från oss. En del härrör sannolikt ur familjen Vargs privata samlingar. Fiskarbilderna kommer dock från vår artikelserie ”Arbete i Historisk tid”, och artikeln ”Historiska Fiskare. Många av bilderna i denna artikel har muntrats upp med lite pratbubblor.

Känner Du igen något eller någon på någon bild?

Redaktör Lindholm exponerar ett pinsamt problem – om pratbubblor. Pinsamheten eskalerar i kommande mail-växling. Skribenten, den skyldige, inser att Pontus Varg i sin hyllning till Bert-Åke endast kunnat välja ett par av dessa i övrigt intressanta och konstnärliga foton av fiskare från förr i tiden. Pontus tvingades välja de bilder som ej kontaminerats av pratbubblor. Pratbubblorna är skribentens ofog.

Anledningen till att pratbubblor adderats i diverse artiklar var med syfte att ge lite liv åt bilderna. Att i artikel efter artikel visa svartvita bilder från förr, blir lätt enahanda och dammigt. Med bubblor fås bilderna att prata. Sen kan man ha åsikter om vad bubblorna säger. Känner man igen sina anförvanter, med pratbubblor, blir reaktionen negativ, fullt förståeligt. Mail-växlingen fortsätter.

Bilden där fiskarna står och skakar strömming ur nätet i en båt skulle jag gärna ha utan pratbubblor. Tror att mannen som säger "Jo!" skulle kunna vara min farfar Gustav Johansson från Sörmjöle. Ska höra med pappa min vad han tror.

Sen så undrar jag om bilderna 2 och 3 snäpp ovanför finns i mer högupplöst format? Båda bilderna föreställer fiskare och hamnen på Antrevet.

Tack på förhand!
Jörgen Johansson

Jörgens far, Sven-Olof Johansson, mailar vidare.

Hej, jag heter Sven-Olof Johansson, uppvuxen i Sörmjöle, men bor numera i Röbäck.

Jag vet inte om det är bekant men den delen som handlar om historiska fiskare med bilder tagna av Algot Engström, ute på ett skär med ett fiskarlag, är tagna ute på Antrevet, en ö mellan Sörmjöle och Hörnefors. Jag känner igen flera personer på bilderna bl.a min egen far.

Att det var på 40-talet stämmer bra för strömmingsfisket var en bra inkomstkälla under kriget, har min far berättat. Det är ju lite synd att bilderna har försetts med pratbubblor!

Har inte själv så mycket bilder från den tiden, hur är det med möjligheterna att få tag i kopior från ert arkiv?
  
MVH/S-O Johansson

Vi ska här ge fiskarbilderna utan bubblor, och vi återger alla 14 bilderna. Vill man läsa texten får man kolla på följande sida, densamma som i artikeln 2009-02-21.

Med stort intresse uppmärksammas är att bilderna är tagna från ön Antrevet nära Hörnefors. De som har badat i Sörmjöle havsbad, och blickat ut mot horisonten åt höger, har skymtat denna ö. För de som inte brukar bada i Sörmjöle ska vi återge en kartbild (bild 15).

Bild 15. Karta från 1960-talet. Uppe i vänstra hörnet ses Hörneå by (Becken). Rött streck kan möjligen visa Algot Engströms resa på sin motorcykel. Sista biten färdades med båt, till Antrevet nere i högra hörnet. Vägsnutten som löper vertikalt till höger fanns ej på Generalstabskartan från 1923. Motorcykelresan är påhittad av skribenten. Det är väl mer sannolikt att man färdades med båt från Sörmjöle, eller från Hörnefors/Hamnskär - kommenterade grannen Ulf Hahlin.

Söker man i ortnamnsarkivet hittas Antrevet, men hänvisning till 1743. Antrevet är inte så gammalt, utifrån dess topografi. På kartan i bild 15 fanns 4 byggnader markerade, belägna på 5 meters höjdkurva. Antrevet torde således ha varit blött under höststormarna på 1500-talet, kan man sluta sig till.  

Med eller utan pratbubblor, det är roligt att läsare hör av sig. Han som sa ”Jo” i tidigare bilder kan ha hetat Gustav Johansson från Sörmjöle. Tack vare Jörgen och Sven-Olof har vi fått kännedom om Gustav och om Antrevet. Stort tack. Som belöning kommer Jörgen och Sven-Olof få del av del bilder Algot Engströms fotat på Antrevet för 70 år sedan.

Gunnar Engström, 2012-11-13


Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se